ΚΑΚΟ ΜΑΤΙ – ΓΛΩΣΣΟΦΑΓΙΑ

Κακό μάτι – Γλωσσοφαγιά

Μερικές φορές συμβαίνουν σε ένα άτομο μαζεμένα κάποια δυσάρεστα περιστατικά. Δηλαδή σε σύντομο χρονικό διάστημα κάποια προβλήματα υγείας, κάποια απώλεια, κάτι εργασιακό ή και κάτι οτιδήποτε άλλο που δεν μπορούμε να αιτιολογήσουμε την προέλευσή του και οι άλλοι γύρω μας να λένε, ή κι εμείς . «Δεν μπορώ να το πιστέψω» είναι η πρώτη αντίδραση.  Είναι μάτι? Είναι γλωσσοφαγιά? Είναι μούντζα? Είναι κατάρα?

Οι περισσότεροι δεν έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν το ενδεχόμενο οτι κάποια πράγματα δεν υπόκεινται στον έλεγχό μας και είναι  θέμα συμπαντικής ενέργειας. Όταν μας συμβαίνουν μαζεμένες ατυχίες δε χρειάζεται να το ρίξουμε στη μοιρολατρία. Μπορεί κάποιους να βολεύει συναισθηματικά να πάρουν το ρόλο του θύματος της μοίρας, διότι ίσως αποκομίζουν το γνωστό δευτερογενές όφελος και αποφεύγουν την ευθύνη. Όμως αυτοί δε βγαίνουν κερδισμένοι σε τελική ανάλυση.

Αυτό που χρειάζεται είναι να συνεχίσουμε να ζούμε ευτυχισμένοι και να μη πληγεί η αισιοδοξία μας. Να επιστρατεύουμε κίνητρο και να ξεπερνάμε ενεργητικά κάθε εμπόδιο. Είναι ωραίο να πιστεύουμε σε κάποια θετική ενέργεια που μας προστατεύει από ψηλά, όμως η ύπαρξη ατυχιών δε σημαίνει ότι μπήκαμε στη μαύρη λίστα. Απλά συμβαίνουν έστω και μαζικά ενίοτε. Είναι απλά η ζωή η ίδια. Γιατί μπορεί οι ατυχίες να μην έχουν κάποιο ειδικό νόημα, αλλά η ζωή μας έχει και είναι αυτό που εμείς με το νου μας της δίνουμε.

Εδώ λοιπόν ερχόμαστε και στο πιο βασικό στοιχείο της ανάλυσής μας σχετικά με το  το φόβο που είχε ανέκαθεν ο άνθρωπος για το φθόνο. Το φθόνο που μπορεί να εισπράξει από τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι διαθέτουμε τόσες ευχές σχετικά με το πώς διώχνουμε το κακό όταν όλα πάνε καλά, όταν αποκτάμε κάτι ωραίο ή πολύτιμο. «Χτύπα ξύλο», λέμε συχνά, «φτου να μη σε ματιάσω…»κ.ά. Ο φθόνος είναι ένα συναίσθημα που όλοι φοβόμαστε γιατί φοβόμαστε την καταστροφικότητά του. Και το κουτσομπολιό αφορά πολλές φορές μια εσωτερική επεξεργασία του φθόνου και την ανάγκη προβολής των δύσκολων συναισθημάτων μας σε άλλους ανθρώπους.

 Ο φόβος του να γίνουμε στόχος του κακόβουλου φθόνου μάς ωθεί να βρούμε λύσεις στο πρόβλημα.

Συνοψίζοντας,  έγινε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε από μια ψυχολογική ματιά το θέμα και να εξηγήσουμε τις παραμέτρους του που είναι πολλές. Βέβαιο είναι ότι πολλά ήθη και έθιμα έχουν βοηθήσει, ανά τους αιώνες, τον άνθρωπο να διαχειριστεί και να ανταπεξέλθει σε σημαντικούς φόβους και υπαρξιακά ερωτήματά του.

Όλα αυτά όμως για τα {θαύματα της τύχης} είναι ημίμετρα.

 Για αυτό απευθυνθείτε σε εμάς που μπορούμε να σας  θωρακίσουμε και να μην νιώσετε ποτέ ξανά δυσάρεστα χωρίς να διαταράξουμε την ισορροπία στη πορεία της ζωής σας, μπορούμε να σας προσφέρουμε την αλήθεια για την όμορφη ζωή χωρίς άγχος και απαισιοδοξία.

 Ο κόσμος έτσι γίνεται πιο πλούσιος, πιο κατανοητός και πιο ευχάριστος!

Με αγάπη & ενδιαφέρον

www.thavmata-tixis.gr