Συμβουλές Φενγκ Σούι για καλή τύχη και λεφτά

Με μερικές απλές αλλαγές στον χώρο μας μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας. 

Αυτό πιστεύουν 2  δισεκατομμύρια Κινέζοι.

Δείτε τους βασικούς τρόπους για να προσκαλέσετε την καλή τύχη και το χρήμα στο σπίτι σας.

Ξεκινήστε βάζοντας τάξη: Η ακαταστασία, το μπέρδεμα των αντικειμένων και γενικότερα ο χαμός μέσα στο σπίτι σας είναι ένδειξη στάσιμης ενέργειας. Το φενγκ σούι υποστηρίζει ότι τα χρήματα «σκουντουφλάνε» ακριβώς εκεί! Βάλτε τάξη, λοιπόν, και η ενέργεια και η τύχη θα κυκλοφορούν στον χώρο προς όφελός σας. Μαζί με αυτές θα κυκλοφορείτε κι εσείς πιο ελεύθερα!

Επιδιορθώστε ό,τι είναι χαλασμένο:  Οτιδήποτε δεν λειτουργεί ή είναι σπασμένο, υποδηλώνει τομείς του σπιτιού αλλά και του εαυτού σας που δεν πάνε καλά. Για να ρέει η ενέργεια του χρήματος άφθονη, ήρθε η στιγμή να επισκευάσετε το χαλασμένο χερούλι, το καζανάκι που τρέχει, το ρολόι που έχει σταματήσει τρία χρόνια τώρα και το ντουλάπι που δεν κλείνει καλά! Και ότι είναι αδύνατον να επισκευαστεί μην το κρατάτε. Πετάξτε το!

Χρησιμοποιήστε το μοβ και το πράσινο:  Αν θέλετε να επιταχύνετε την επέλαση της καλής σας τύχης, βάλτε μοβ και πράσινο σε διάφορα σημεία του σπιτιού. “Οχι απαραίτητα στους τοίχους, αλλά σε υφάσματα, μαξιλάρια και διακοσμητικά. Κατά το φενγκ σούι το χρήμα πάει και πέφτει όπου δει αυτά τα χρώματα. Πάλι καλά, γιατί είναι και μια χαρά συνδυασμός…

Μεταχειρίζεστε σωστά τα ευρώ σας; Κρατήστε τα χαρτονομίσματά σας απλωμένα σε μεγάλα πορτοφόλια και όχι διπλωμένα ή τσακισμένα. Το φενγκ σούι υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα έρθουν και άλλα. Φυλάξτε τα βιβλιάρια και τα μπλοκ επιταγών σας σε κουτί χρώματος -καλά το μαντέψατε- πράσινο ή μοβ. Το κουτί πρέπει να είναι τοποθετημένο στην έξω αριστερή γωνία του γραφείου σας παρακαλώ. Και μην φυλάτε αποδείξεις εξόδων μαζί με τα χρήματα σας, όπως πχ. μέσα στο πορτοφόλι σας.

Μην είστε τσιγκούνηδες: Τα λεφτά είναι και αυτά μια μορφή ενέργειας που πρέπει να κυλάει μέσα και έξω από τη ζωή σας. Δηλαδή, μην το πολυσκέφτεστε και με χαρά δώστε όχι μόνο τα χρήματά σας αλλά και τα καλά σας συναισθήματα. Το σύμπαν θα σας ανταμείψει φέρνοντας τα πίσω σε εσάς πολλαπλασιασμένα!

Το χρήμα και η τύχη φεύγουν από τα σιφόνια Γι’ αυτό κλείνετε το καπάκι της λεκάνης, βάλτε τις τάπες στα σιφόνια και έχετε πάντα κλειστή την πόρτα της τουαλέτας.

Και τώρα στα διακοσμητικά: Κατά το φενγκ σούι, πολλά αντικείμενα είναι μαγνήτες για το χρήμα και την καλή τύχη. Δεν χρειάζεται να βάλετε όλα τα αυτά τα αντικείμενα μέσα στο σπίτι σας. Διαλέξτε ποια αρέσουν σε εσάς και τοποθετήστε τα κατά βούληση:

Ένα ενυδρείο με 9 χρυσόψαρα (και πιο συγκεκριμμένα οκτώ κόκκινα ή χρυσά και ένα μαύρο) τοποθετημένο στο σαλόνι σας θα ξεκλειδώσει άμεσα τη ροή χρήματος.

Ένα στοιχείο με τρεχούμενο νερό θα σας φέρει πολλή τύχη και θετική ενέργεια. Αν είστε μεγιστάνας, φτιάξτε συντριβάνια, αν πάλι όχι, τότε ένα μικρό επιτραπέζιο διακοσμητικό με τρεχούμενο νερό θα είναι αρκετό. Το ξέρω, δεν σας αρέσει, αλλά μπρος στα πλούτη τι είναι λίγο τρεχούμενο νερό.

Κρεμάστε μικρά καμπανάκια που θα έχετε δέσει με κόκκινη κορδέλα ή κλωστή στην εξώπορτα σας. Καλούν και αυτά το χρήμα.

Έχετε τσαμπιά με μαύρα σταφύλια μόνιμα τοποθετημένα σε ένα μπολ στην κουζίνα σας. Φέρνουν καλή τύχη. Τα σταφύλια μπορείτε να τα απολαύσετε μαζί με το κρασάκι σας, αλλά μην ξεχάσετε να τα αντικαταστήσετε!
Βάλτε φρέσκα λουλούδια στα βάζα σας και μην χρησιμοποιείτε ποτέ αποξηραμένα.

Τα κλαδιά από μπαμπού ίσως να ξέρετε ότι φέρνουν καλή τύχη και χρήματα, αυτό όμως που δεν ξέρετε είναι ότι χρειάζεστε εννέα κλαδιά για να ενεργοποιηθούν οι ιδιότητες τους!

Τέλος, καλή τύχη και πολύ χρήμα φέρνουν και τα διακοσμητικά με δράκους, τίγρεις και ελέφαντες.

Feng Shui

Ο Τσου Λι, ένας μεγάλος δάσκαλος του Ταό, έλεγε : Ζωή είναι να μάθουμε να χορεύουμε με την ενέργεια του σύμπαντος και το Φένγκ Σούι βοηθά για τη δημιουργία αρμονίας στο περιβάλλον, με σκοπό την ευτυχία, την επιτυχία και την υγεία. Εξασκείται εδώ και 4.000 χρόνια στην Κίνα και βασίζεται στην παλιά κινέζικη αντίληψη – που συναντάμε και στην πλατωνική φιλοσοφία – ότι ο άνθρωπος και το περιβάλλον του πρέπει να εναρμονίζονται. Πως? Επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός προσωπικού χώρου με αφθονία ζωτικής δύναμης. Το Φενγκ Σούι επίσης, πρεσβεύει ότι τα κτίρια είναι ζωντανά και όχι άψυχα όντα, τα οποία εκπέμπουν Τσι (ενέργεια που εμπεριέχεται σε όλα τα πράγματα).Παρομοίως, οι ειδικοί του Φένγκ Σούι πιστεύουν ότι η ενέργεια (δηλαδή το Τσί) μέσα στο σπίτι μπορεί να μεταβληθεί ή να μπλοκαριστεί, οδηγώντας σε καταστάσεις που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα οικονομικά, την υγεία, την εργασία, την ερωτική ζωή κ.α.

Η “ανάγνωση” κάθε νέου χώρου στη Κίνα, σε κάθε καινούργιο σπίτι, πρίν εγκατασταθούν οι ιδιοκτήτες του μέσα, φωνάζουν πρώτα κάποιον μυημένο στην τέχνη του φενγκ σούι. Ο ειδικός του Φένγκ Σούι μπαίνει στο σπίτι “διαβάζει ” την ενέργεια του κάθε χώρου μέσα σε αυτό, εντοπίζει τα αδύνατα σημεία και κάνει στους ενοίκους προτάσεις για βελτιώσεις. Η “ανάγνωση” γίνεται με τη βοήθεια ενός χάρτη που λέγεται μπαγκούα (Bagua), ο οποίος τοποθετείται πάνω στο σχεδιάγραμμα του σπιτιού. Ο χάρτης αποτελείται απο οκτώ τομείς, που είναι: η σταδιοδρομία, η εσωτερική γνώση, η οικογένεια, η ευημερία, η φήμη, ο γάμος, τα παιδιά, και οι πιστοί φίλοι. Οι τομείς αυτοί σχετίζονται με αντίστοιχα τμήματα του σπιτιού. Αν ένα απο αυτά τα τμήματα έχει ελλιπές σχήμα ή η διακόσμηση μέσα στα δωμάτια είναι λάθος, τότε ο αντίστοιχος τομέας της ζωής μπορεί να διαταραχτεί. Είναι όμως δυνατόν μετακινώντας το κρεβάτι ή αλλάζοντας θέση σε έναν καθρέφτη να ελευθερωθεί η παγιδευμένη ενέργεια και να βελτιωθεί η υγεία μας, η διάθεση μας ή τα οικονομικά μας.

Ο ρόλος του σωστού προσανατολισμού 

Το Φένγκ Σούι πρεσβεύει ότι καλύτερο είναι να βλέπουν τα κτίρια προς τον νότο, διότι ο Νότος είναι το πιο ευοίωνο σημείο του ορίζοντα. Τη θεωρία αυτή ασπάστηκαν μάλιστα τα περισσότερα παραρτήματα της γνωστής αγγλικής αλυσίδας Marks & Spencer στην Ανατολή,που έχουν σχεδιαστεί με τις προδιαγραφές της αρχής του Φένγκ Σούι. Παρόμοια τακτική ακολούθησε και η ιδιοκτήτρια των ” the body shop” και ακολουθώντας τις συμβουλές ενός ειδικού στο Φένγκ Σούι γέμισε τα μαγαζιά με καθρέφτες “για να πάνε καλά οι δουλειές”. Όσον αφορά τον σωστό προσανατολισμό των κτιρίων, πολύ συχνά, οι ειδικοί στο Φενγκ Σούι χρησιμοποιούν μια γεωμαντική πυξίδα, τη “λούον παν”, η οποία εξετάζει τον προσανατολισμό του κτιρίου σε σχέση με το ηλιακό σύστημα, τα αστέρια, τον ήλιο, τη σελήνη, τα στοιχεία και τις κατευθύνσεις.

Φενγκ Σούι και καριέρα

Για την επαγγελματική μας επιτυχία, η ενδεδειγμένη από το Φένγκ Σούι θέση καθίσματος είναι αυτή που μας επιτρέπει να βλέπουμε ποιός μπαίνει στο γραφείο. Αντίθετα η πιο ακατάλληλη είναι όταν καθόμαστε με την πλάτη προς την πόρτα, αφού έτσι κινδυνέυουμε να πιαστούμε ανέτιμοι σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Πίσω από την πλάτη δεν πρέπει επίσης να υπάρχει παράθυρο, εκτός αν αυτό “βλέπει” σε τοίχο ή άλλο κτίριο. Εξίσου άσχημο είναι όταν σε σημαντικά meetings με συνεργάτες καθόμαστε στο γραφείο συσκέψεων έχοντας την πλάτη γυρισμένη στην πόρτα. Επίσης, η τύχη της καριέρας μας ενεργοποείται όταν διαλέγουμε ως χώρο μελέτης τη βορειοδυτική πλευρά του γραφείου ή του σπιτιού μας. Όμως, ακόμα και αν βρούμε τη σωστή θέση καθίσματος και τον ιδανικό μας προσανατολισμό, σε ένα ακατάστατο δωμάτιο και πνιγμένο στα χαρτιά και τους φακέλους γραφείο θα είμαστε περιτριγυρισμένοι απο αρνητική ενέργεια, αφού σύμφωνα με το Φένγκ Σούι η αταξία των πραγμάτων σκοτώνει τη θετική ενέργεια στο χώρο. 

Συμβουλές για το υπνοδωμάτιο

Σύμφωνα με το Φένγκ Σούι : Ο ύπνος κάτω απο επικλινή σκεπή (όπως είναι της σοφίτας) ενδέχεται να δημιουργεί πονοκεφάλους και εκνευρισμό, ενώ ο καθρέφτης απέναντι από το κρεβάτι αντλεί όλη μας την ενέργεια και εμποδίζει να κοιμηθούμε καλά. Στο υπνοδωμάτιο δεν πρέπει επίσης να υπάρχει τίποτα που να θυμίζει τη δουλειά μας. Ακόμα δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παπούτσια. Αν τα παραπάνω φαίνονται λίγο παράδοξα, η επόμενη συμβουλή των ειδικών του Φενγκ Σούι βρίσκουν σύμφωνη και την ελληνική λαική – θρησκευτική παράδοση : “απαγορεύεται” να κοιμόμαστε με το κεφάλι στη Δύση και τα πόδια στην Ανατολή. Είναι η θέση στην οποία τοποθετούνται οι νεκροί στην εκκλησία, αλλά και στον τάφο.

“Ξεφορτωθείτε” τα άχρηστα

Είναι γεγονός πως όλοι συνηθίζουμε να φυλάμε κάποια αντικείμενα που η “χρήση” τους έχει πια περάσει, με τη σκέψη ότι ίσως κάποτε τα χρειαστούμε. Μάθετε, λοιπόν, ´οτι σύμφωνα  με το Φένγκ Σούι αυτή η συσσώρευση άχρηστων πραγμάτων εμποδίζει τη ροή του τσι στο σπίτι, την εργασία και τη ζωή γενικότερα. Γι αυτό “όσοι νιώθετε τη ζωή σας κολλημένη” – συμβουλεύει ο Τζορτζ Μπέρντσαλ, συγγραφέας του βιβλίου ” Πλήρης οδηγός Φένγκ Σούι” – Κοιτάξτε τα πράγματα που έχετε γύρω σας. Τι δεν χρειάζεστε πιά; Αυτή η απλή κίνηση να ξεφορτωθείτε τα άχρηστα μπορεί να έχει εντυπωσιακό αντίκτυπο στην ευεξία σας. Ένα απλό παράδειγμα άχρηστων είναι τα ρούχα που έχουν να φορεθούν τρία η τέσσερα χρόνια, αλλά που τα κρατάτε για την περίπτωση που επανέλθουν στη μόδα. Πράγμα αδύνατον, βέβαια. Γιατί ακόμα κι αν συμβεί αυτό, το πιθανότερο είναι να μην σας ταιριάζουν πια. Κάντε λοιπόν μια πρώτη αρχή απο τα ρούχα και συνεχίστε και με ότι άλλο σας είναι άχρηστο και περιττό. “

Τι συμβολίζουν τα αξεσουάρ

Εκτός απο τα ρούχα, σημαντικό ρόλο παίζουν στο Φένγκ Σούι και τα αξεσουάρ. Το καπέλο συμβολίζει το αξίωμα, τον “τίτλο”, την ξεχωριστή πλευρά μας, το πως θέλουμε να μας δουν οι άλλοι. Ένα καπέλο πολύχρωμο ή εξεζητημένο δείχνει ότι προβάλλουμε αξίες που δεν έχουμε κατακτήσει και μειώνει το κύρος μας, ενώ το μονόχρωμο δείχνει καθαρό και σταθερό στόχο. Η ζώνη καλύπτει την περιοχή των ενστίκτων, το κέντρο βάρους του σώματος (κέντρο χάρα) και “προστατεύει” το σημείο πριν απο τη γενετίσια περιοχή. Επειδή αποκαλύπτει κατά πόσο ισορροπούμε ανάμεσα στις κατώτερες και τις ανώτερες πλευρές του εαυτού μας, καλό είναι και η ίδια να έχει μια ισορροπία. Τα παπούτσια εκφράζουν τον τρόπο δράσης. Έτσι, τα στενά παπούτσια δείχνουν προσεκτικές κινήσεις, τα μυτερά επιθετικότητα και διεκδικητικότητα, τα πλατιά πολλές δραστηριότητες, τα φανταχτερά επιφανειακή δράση με μικρό αποτέλεσμα και τα ανοιχτά προσαρμοστικότητα. Όσο για τα πολύ ψηλά τακούνια, αυτά δείχνουν ανεδαφική δράση. 

Φένγκ Σούι στον κήπο

Σύμφωνα με το Φένγκ Σούι, υπάρχουν δένδρα και φυτά με καλό, ουδέτερο αλλά και κακό Τσι. Τα φυτά με αγκάθια και μυτερά φύλλα, όπως π.χ η γιούκα, τα μπονσάι, και τα δένδρα που γέρνουν δείχνοντας “θλιμμένα”, όπως η κλαίουσα ιτιά, έχουν κακό Τσι και είναι καλύτερα να αποφεύγονται. Οι τριανταφυλλιές αν και θεωρούνται ότι έχουν ουδέτερο Τσι, είναι πολύ καλές όταν φυτέυονται σε παρτέρια στο πλαι του σπιτιού ή στο μπροστινό μέρος του κήπου. Ο πόθος, ο νάρκισσος, και γενικά οι βολβοί θεωρούνται φυτά με καλό τσι και συμβολίζουν την καλοτυχία. Το μπαμπού, επίσης, συστήνεται για να διώχνει τα κακά πνέυματα, ενώ η μανόλια προσελκύει την ευτυχία.

Για να απομακρύνετε την αρνητική ενέργεια μέσα απο το σπίτι και να αυξήσετε τη θετική οι ειδικοί συμβουλεύουν:

• Αποφύγετε πάση θυσία τις προεξοχές. Είτε πρόκειτε για μαρκίζες είτε για δοκάρια, σηματοδοτούν προβλήματα. Το δοκάρι π.χ. πάνω από το τραπέζι της κουζίνας μπορεί να προκαλεί τσακωμούς σε ένα ζευγάρι. Επίσης, αν το δοκάρι βρίσκεται πάνω απο το κρεβάτι στο υπνοδωμάτιο, είναι πολύ πιθανό να δημιουργεί πεπτικά προβλήματα.

•  Προσέξτε τους καθρέφτες. Το σχήμα τους καλύτερα να είναι στρογγυλό ή οβάλ και όχι τετράγωνο. Χρειάζεται επίσης προσοχή και η τοποθέτηση τους μέσα στο σπίτι. Αν τους βάλετε πολύ ψηλά, θα προκαλούν δυσφορία, ενώ, αν είναι  χαμηλά, πονοκέφαλο.

•  Απομακρύνετε τα ογκώδη έπιπλα, καθώς και όσα έχουν γωνίες ή σκληρές προεξοχές.

•  Χρησιμοποιείτε μεταλλικά αντικείμενα. Συνίσταται ιδιαίτερα το πέταλο του αλόγου, που όμως το κοίλο μέρος του πρέπει να κοιτά προς τα πάνω “για να μήν φεύγει η τύχη”.

•  Διατηρείτε στους προσωπικούς σας χώρους απόλυτη τάξη. Αν σας αρέσει η ακαταστασία, η θετική ενέργεια δεν θα σας φτάσει ποτέ.

•  Πετάτε η επιδιορθώνετε αμέσως ό,τι χαλάει. Τα χαλασμένα αντικείμενα ή ο βουλωμένος νεροχύτης απορροφούν την ενέργεια σας.

•  Περνάτε περισσότερες ώρες στα φωτεινά δωμάτια του σπιτιού σας και αφήνετε το φώς του ήλιου να μπαίνει στο σπίτι. Ο ήλιος χαρίζει ενέργεια και βελτιώνει την ψυχική διάθεση.

•  Διαλέξτε για τους τοίχους απαλά χρώματα, όπως γαλάζιο για το υπνοδωμάτιο, απαλό ρόζ για το γραφείο και γήινα χρώματα για την κουζίνα.

•  Μετατρέψτε το μπάνιο σας σε μίνι ιαματική πηγή, τοποθετώντας κεριά και αρωματικά έλαια. Ένα μπάνιο με μεγάλο παράθυρο απέναντι στη μπανιέρα είναι είναι επίσης ό,τι καλύτερο για να ονειροπολείτε, καθώς χαλαρώνετε στο νερό.

•  Η πόρτα του μπάνιου και το καπάκι της τουαλέτας πρέπει να μένουν πάντα κλειστά, γιατί διαφορετικά απομακρύνεται η καλοτυχία.

Φένγκ Σούι και στα ρούχα

Τελευταία άρχισε να εφαρμόζεται και στον δυτικό κόσμο, ένας ακόμα τομέας του Φενγκ Σούι που μας διδάσκει ότι τα ρούχα που επιλέγουμε δεν εκφράζουν μόνο την αισθητική μας, αλλά είναι και φορείς ενεργειών που εκπέμπουν στο περιβάλλον μυνήματα. Παράλληλα, το Φένγκ Σούι των ρούχων έχει τους δικούς του αρμονικούς κανόνες, ιδιαίτερους για κάθε “περιοχή” του σώματος μας.

Οι ώμοι συμβολίζουν την αυτοπεποίθηση μας. Έτσι τα ρούχα με βάτες προσπαθούν, έστω και τεχνητά, να την τονώσουν. Το Φένγκ Σούι, όμως μας συστήνει ήπια κοψίματα, χωρίς αιχμηρά άκρα, που να μας αναγκάζουν να στεκόμαστε ευθυτενείς και χωρίς έπαρση.

Ο λαιμός αντιπροσωπεύει την έκφραση και την επικοινωνία, άρα ότι φοράμε σ’αυτή την περιοχή καλύπτει ή προβάλλει αυτές τις ιδιότητες. π.χ. οι στενοί γιακάδες, τα σφιχτά ζιβάγκο δείχνουν εσωστρέφεια, ψυχική απομόνωση ή μεγάλο αυτοέλεγχο.

Το Φένγκ Σούι συστήνει να αφήνουμε ανοιχτό τον λαιμό, ώστε να επικοινωνούμε χωρίς μπλοκαρίσματα. Αντίθετα, προτείνει να καλύπτουμε τον αυχένα ( όπως ο μανδύας ή το μαντίλι στους παραδοσιακούς πολιτισμούς) γιατί είναι ενεργειακά εύαλωτος και εκτεθειμένος.

Το στήθος αντιπροσωπεύει το θυμικό, τις συναισθηματικές μας μεταβολές. Τα ρούχα με ανοιχτό ντεκολτέ δείχνουν τη διάθεση μας να εκθέσουμε τον ψυχικό μας κόσμο. Αντίθετα το πολύ κλειστό ή σφιχτό μπούστο εκφράζει το ανεξέλεγκτο συναισθηματικό ξέσπασμα. Τα πολύ φαρδιά ρούχα, απο την άλλη, εκφράζουν τον φόβο να φανούμε όπως είμαστε. Το Φενγκ Σούι μας συστήνει να αποφεύγουμε τα πολύ στενά ρούχα, γιατί μπλοκάρουν την ενέργεια, ενώ και τα φαρδιά πρέπει να ακολουθούν το σχήμα του σώματος, να “επικοινωνούν” μ’αυτό και όχι να είναι ακριβώς “ριχτά”.

Η λεκάνη αντιπροσωπεύει τη γενετήσια ορμή, τα ένστικτα, τη βάση του κορμιού μας, τον τρόπο που λειτουργούμε υποσυνείδητα. Τα πολύ στενά ή τα ρούχα με χαμηλή μέση, δείχνουν την τάση να προβάλλουμε αυτό το σημείο, υποδηλώνοντας την ανασφάλεια και τον φόβο μήπως δέν μας προσέχουν οι άλλοι.

Αντίθετα, η καλυμμένη με φαρδιά ρούχα περιοχή αποκαλύπτει την ανάγκη μας να κρύψουμε ή να ξεχάσουμε τη λεκάνη και ότι αυτή αντιπροσωπεύει. Το Φενγκ Σούι μας συστήνει ρούχα λειτουργικά, που έρχονται σε επαφή με το σώμα, χωρίς να το πνίγουν, γιατί αλλιώς αυτό επιδρά αρνητικά στον ψυχισμό μας.

Τα πόδια αντιπροσωπεύουν τον τρόπο που δρούμε και πραγματοποιούμε τους υλικούς στόχους μας. Για παράδειγμα, το παντελόνι δείχνει μεθοδολογία, λογική, κατεύθυνση. Αντίθετα, η κελεμπία και το μακρύ φόρεμα ή φούστα υποδηλώνουν φαντασία, έμπνευση, μεταβλητότητα, συναισθηματικές επιρροές, αστάθεια στη δράση.

Το Φενγκ Σούι μας συστήνει μέτρο και ισορροπία, έτσι ώστε η ενέργεια να ρέει απρόσκοπτα στη βάση του σώματος και εμείς να αντλούμε όσο το δυνατόν περισσότερη απο τη γη.

Τα πολύ στενά ρούχα (κολάν, φόρμα, κολλητά παντελόνια) δείχνουν εύκολη συγκέντρωση, δράση χωρίς δισταγμούς, έλλειψη προσποίησης.